In 1896 maakte smid Willem Bos kaasgereedschap voor lokale boeren in Bodegraven. Sindsdien is er veel veranderd, maar de focus ligt nog altijd op het ontwikkelen en produceren van kwalitatieve Food Tools.
De missie van BOSKA is simpel: Kwaliteit = Duurzaamheid. Het doel is om producten van hoge kwaliteit te maken die een leven lang meegaan. Of zelfs meerdere levens. Net als BOSKA zelf. Terwijl BOSKA producten inmiddels in 110 landen te koop zijn, is BOSKA een echt familiebedrijf.
“Van oudsher zijn we echt een B2B organisatie en hadden daardoor weinig gevoel bij de eindgebruiker. Wij leveren de producten aan onze partners en zij hebben de kennis van en het contact met de consument.
We hadden een marketingteam, waar e-commerce onder viel, een backoffice team, inside-sales en veel accountmanagers op de weg. Orders werden over de telefoon, persoonlijk en zelfs nog via de fax ontvangen en doorgevoerd. De webshop was erg beperkt.”
“Klopt. Toen ik begon, was het mijn opdracht om een goed zakelijk platform voor onze core-landen (Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en VS) neer te zetten. Dat hebben we toen in Shopify gedaan. Daarna hebben we de website voor consumenten verbeterd.
Met de komst van de CCO (inmiddels CEO), Maurijn Legein werd de strategie gewijzigd. Er moest meer aandacht voor consumenten komen, zonder de B2B relaties te laten vallen.
“Onze producten werden toen al op Amazon en bol.com verkocht. Bol.com en Amazon US verkochten onze producten en daarnaast waren vele verkopers actief op de marktplaatsen. Er was daardoor een wildgroei aan aanbieders, content en prijzen. Vooral dat laatste was lastig. Doordat de prijzen op marktplaatsen een stuk lager lagen, kochten consumenten via marketplaces in plaats van via onze retail partners. Dat was niet ideaal en we zagen hier een kans.
We zijn dus aan de slag gegaan. We hebben eind 2019 de leveranciersrelatie met bol.com stopgezet en op zoek gegaan naar partners die ons konden helpen. Zoals een agency om ons te helpen met de operationele processen en een integrator.”
“Ja. Verkopen op één of twee marktplaatsen, is prima te doen zonder integrator. Maar wij hadden grotere plannen. Wij wilden op alle Europese Amazon’s én op local hero’s aansluiten. Dus besloten we direct partners aan te sluiten om deze groei te realiseren.
“Nadat we 3 of 4 partijen hebben gesproken, sprong Vendiro er direct uit. Met name door de flexibiliteit en het persoonlijke contact.
Destijds hadden we nog geen hightech omgeving en we konden dus niet op de API van een integrator aansluiten. Vendiro gaf direct aan dat ze er wel iets van konden maken. Onze IT-afdeling en Vendiro hebben toen FTP mappen gekoppeld en binnen een paar weken hadden we dat gewoon staan.”
“Eind 2019 zijn we met de eerste marketplace live gegaan: Amazon.de, begin 2020 zijn we op bol.com gestart als verkoper en in maart 2020 zijn we van start gegaan met LVB (Logistiek via Bol). Eén maand voor corona.”
“Precies. Wij dreven voor 95-98% op de winkels en die gingen in maart 2020 dicht, paniek dus. We waren net op marktplaatsen begonnen en ik kreeg dus direct support vanuit het hele bedrijf. In negen maanden tijd hebben we de strategie voor 2-3 jaar uitgevoerd.
“We hebben ons aangesloten op alle Amazon’s in Europa en de Verenigde Staten en we hebben bol.com verder uitgebouwd. Ook hebben we andere marktplaatsen, zoals Blokker en fonQ, omgezet. Op deze kanalen zijn we van leverancier naar verkoper gegaan. Inmiddels verkopen we in ieder core-land op de bestverkopende marketplaces. Zoals voor Frankrijk Amazon en Cdiscount en voor Duitsland Amazon en Kaufland. Daarnaast hebben we ook meer gas gegeven op onze eigen webshop BOSKA.com.”
“De software van Vendiro heeft het mogelijk gemaakt om zo snel, zo veel nieuwe marktplaatsen aan te sluiten. Dus de flexibiliteit van het systeem, maakte het voor ons mogelijk om zo snel te groeien. En daarnaast is het persoonlijke contact fijn. Joey is sinds dag 1 onze accountmanager en we hoeven niet door een heel supportteam heen als er iets is. Dat zorgt voor een fijne samenwerking.”