Hoe kan een webretailer zich op een marketplace onderscheiden?
“Twee opties: of je biedt een uniek assortiment, of je biedt een betere service. Bij een uniek aanbod moet je denken aan bijvoorbeeld private label-producten of nicheartikelen die andere aanbieders niet hebben. Betere service heeft te maken met snellere en betere leveropties, maar ook bijvoorbeeld een betere performance rond klanttevredenheid.”Kun je als webretailer nog overleven zonder marketplace?
“Vijftig procent van de consumenten koopt online via een marketplace. Dus als je daar niet tussen staat, dan mis je de helft van je handel. Tenzij je iets heel speciaals aanbiedt, zoals bedrukte mokken en T-shirts bijvoorbeeld. Dat zijn categorieën die marketplaces nog niet bedienen.”Wat zijn de grootste valkuilen en voordelen?
“Grootste valkuil is denken dat je de marketplace even meepakt. Je moet je software, maar ook je assortiment op orde hebben en een goede performance kunnen bieden. Als je operationeel steken laat vallen, dan wil de marketplace geen zaken met je doen. Het grote voordeel is dat je als partner kunt meeliften op de dienstverlening van een marketplace, die zijn eigen marketing en logistiek op orde heeft. Bovendien weet je als marketplace-partner zeker dat je betaald krijgt.”

Terug naar het artikel overzicht