1P versus 3P

Een korte uitleg wat beide termen betekenen.  

First party sellers (1P) krijgen een inkooporder direct van de marketplace en de marketplace verkoopt deze producten door aan consumenten. De verkoper factureert de marketplace. We hebben het hier dus over een Business-to-Business relatie. 

Third party sellers (3P) verkopen hun producten via het platform van de marketplace direct aan de consumenten. De verkoper factureert de consument en de marketplace betaalt uit onder inhouding van commissie. We kunnen hier dus spreken van een Business-to-Consumer relatie.  

Trend in Marketplaces

Al jaren zien we dat marketplaces naar het 3P-verkoopmodel verschuiven. Bij een 1P-verkoopmodel loopt de marketplace financieel risico. Ze moeten investeren in voorraad en magazijnkosten. Daardoor zijn de marketplaces kritischer gaan kijken naar welke producten margerijk zijn en het risico verkleinen. We zien dat marketplaces een steeds kleiner deel direct inkopen bij een merk en daarmee de rest aan de 3P-verkopers overlaten 

Ook aan de kant van de verkopers zien we dat de voorkeur naar een 3P-verkoopmodel gaat. Veel merken zoeken al langer onafhankelijkheid en meer regie over de content, aanbod en prijzen op de marketplaces 

Kansen voor merkeigenaren en fabrikanten

Deze verschuiving biedt kansen! Voor merkeigenaren is dit hét moment om de stap naar B2C marketplaces te maken en regie te nemen op content, assortiment en prijsstelling.  

In een 1P-relatie maakt de marketplace selecties in producten, waardoor vaak een beperkt aantal producten wordt aangeboden. Merkeigenaren willen juist snel nieuwe producten aanbieden. Via 3P bepaal je volledig je eigen assortiment.  

Een bijkomend voordeel is dat je je prijsbeleid meer kunt sturen. Je zult altijd competitieve prijzen moeten hanteren om de verkoopvolumes te halen. Wanneer er sprake van een voorraadoverschot bij de marketplace is, zal een marketplace in een 1P-relatie de prijs verlagen. In een 3P-relatie is dit niet van toepassing.  

Een marketplace die inkoopt, is vrij om producten door de hele Europese Unie aan te bieden, als 3P-seller kan je ook hier de regie pakken om met lokale kantoren de markt te benaderen.  

Hierdoor zal het merk meer rust en stabiliteit uitstralen en dat maakt het gemakkelijker om met andere e-commerce of fysieke retailers samen te werken.  

Uitdagingen voor verkopers op marketplaces

De verschuiving van 1P naar 3P brengt ook uitdagingen met zich mee. Op dit moment zullen de processen van veel verkopers ingericht zijn op de samenwerking met andere bedrijven. Deze verandering van Amazon zal verkopers dwingen om de bedrijfsvoering (ook) geschikt te maken voor B2C. Denk aan logistiek (enkele producten), klantenservice (reactie binnen 24 uur) en administratie (factuur per klant). 

Oplossingen om succesvol te blijven

Om de uitdaging van logistiek en klantenservice in kansen te veranderen, kan Fulfilment by Marketplace een oplossing zijn. Dan heb je een goede leveringspositie voor de consumenten en klanten worden goed geholpen. Ook kun je samenwerken met een externe fulfilmentpartner, zoals Active Ants en Dimass.  

Productgerelateerde klantvragen komen dan nog steeds bij jou terecht. Dat is goed nieuws! Uiteindelijk heb jij veel meer kennis van jouw producten dan een marketplace. Deze vragen leveren voor jou ook waardevolle feedback.  

Nu de regie voor content ook bij jou komt te liggen, is het goed om (nog) beter over content en promotie na te denken. Bureaus als Brandsom en Esign kunnen je hierbij ondersteunen. 

Groei verder met Vendiro

Vendiro ondersteunt al ruim 10 jaar partijen bij succesvol verkopen op marketplaces. Naast de techniek onderscheidt Vendiro zich door mee te denken en te adviseren over de juiste strategie en bijbehorende processen. Dit is waardevol voor traditionele B2B merkeigenaren die een nieuw spel moeten gaan spelen; het bespaart leergeld en versnelt het proces om live te komen. Lees hoe wij Dorel JuvenileEXIT Toys en Quofi hebben ondersteund in deze transitie.  

Meer weten over de kansen voor merkeigenaren op marketplacesLees onze whitepaper. 

 

Geschreven door Twan Rutten (Vendiro CEO & Founder). 

Terug naar het artikel overzicht