Het koopblok 

Klanten van bol.com zijn op zoek naar het beste aanbod. Daarom zet bol.com het artikel met het beste aanbod in het koopblok. Dit is de prominentste plek op een productpagina en dus de beste verkoopplek. Om te bepalen wie het koopblok wint, wordt er gekeken naar prijs, leverbelofte en kwaliteit.  


Servicenormen 

Om de kwaliteit van de service over het gehele platform te meten en waarborgen, heeft bol.com Servicenormen opgesteld. Hoe hoger je scoort op de servicenormen, hoe groter de kans is dat je het koopblok wint. Klantbeoordelingen zijn één van deze servicenormen.  


Klantbeoordelingen 

Klanten die een product bij jou hebben gekocht, delen hun mening over jou als verkoper in de vorm van klantbeoordelingen. De beoordelingen bestaan uit het beantwoorden van een aantal vragen en het geven van een cijfer. Bol.com verwacht dat je tenminste een gemiddeld cijfer van een 8 of hoger hebt. Zo weten ze dat klanten écht tevreden met jou zijn. 


Het proces 

Wanneer klanten een product bij jou gekocht hebben, kunnen ze door bol.com uitgenodigd worden om een beoordeling achter te laten. Dit gebeurt steekproefsgewijs en 3 tot 18 dagen na aankoop van het product. Als verkoper heb je geen invloed wie uitgenodigd wordt en wanneer. In de klant het verzoek om een klantbeoordeling in te vullen. In het beoordelingsformulier worden de volgende vragen gesteld: 

  • Welk cijfer zou je aan de verkoper geven? 
  • Voldoet het artikel aan de productomschrijving? 
  • Kreeg je het artikel volgens de genoemde levertijd? 
  • Wat vond je van de staat waarin het artikel werd bezorgd? 
  • Heb je contact gehad met de verkoper? Indien ‘ja’: Hoe was het contact met de verkoper? 

De klantbeoordelingen van de afgelopen 3 maanden, kun je terugvinden op de persoonlijke winkelpagina van de verkoper. 


Gouden label 

Wanneer je gemiddelde beoordeling een 9 of hoger is, je op overige criteria (levertijd, bezorging en klantcontact) gemiddeld een 8.5 scoort, je meer dan 20 beoordelingen per maand ontvangt en meer dan 50 producten per maand verkoopt, word je beloond met een Gouden Label. Je valt daarmee extra goed op en klanten zien direct dat ze jou kunnen vertrouwen.  


Conclusie 

Goede klantbeoordelingen zijn dus essentieel voor succesvol ondernemen op bol.com. Niet alleen zodat je betrouwbaar overkomt, maar omdat jouw klantbeoordeling direct invloed heeft op jouw zichtbaarheid binnen het platform.  

Goede productomschrijvingen, snelle levertijden en vriendelijke klantenservice, dragen allemaal bij aan de klantbeleving. Om deze onderdelen te verbeteren, zonder dat het veel tijd en marge kost, kun je samenwerken met een integrator als Vendiro. 

Terug naar het artikel overzicht