Het eerste voordeel is een inkoppertje: alles wordt voor je gedaan. Dit betekent dat je minder operationeel werk te doen hebt. Dat zie je niet alleen terug in jouw eigen werkzaamheden, maar ook in jouw kosten. Je hebt bijvoorbeeld minder tot geen opslagruimte nodig en je kunt besparen op medewerkers.
Door de grote(re) hoeveelheden verzendingen hebben marketplaces vaak lagere verzendkosten. Doordat zij jouw producten verzenden maak jij ook gebruik van deze scherpe prijzen. Zo kun je meer marge op je producten creëren.
Daarnaast maak je gebruik van hun leveringsvoorwaarden. Denk aan snelle levering, avond levering of pickup points. Afgezien dat dit jou werk uithanden neemt zorg je ook voor een goede klantervaring. Bij bol.com bijvoorbeeld spelen goede leveringsvoorwaarde een belangrijke rol bij het winnen van het koopblok. Zelfs wanneer het product iets duurder is. Dit levert een betere zichtbaarheid én marge op!
Je creëert een afhankelijkheid van de marketplace waar je je fulfilment neerlegt. Wanneer zij de tarieven of voorwaarden veranderen, moet je daarin meegaan. Ook heb je geen direct zicht meer op je voorraad. Dat kan dus even wennen zijn.
Ondanks dat je zelf minder magazijnruimte nodig hebt moet je wel rekening houden met de opslag kosten. Iedere marketplace heeft andere voorwaarden voor het berekenen van opslagkosten.
Afgezien van de voor- en nadelen die we hiervoor benoemd hebben, is het belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden en hoe deze op jouw producten van toepassing zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan restricties op specifieke producten, processen rondom retourneren en eventuele toeslagen op sommige productcategorieën.
Om te bepalen of Fulfilment by Marketplace iets voor jou is en, zoja, welke marketplace dan het beste bij je past, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Levert FBM je meer omzet of marge op? Ga er dan voor! Ons advies is om te starten met 5 tot 10 populaire producten om te kijken hoe dat loopt en bevalt.
Download dan het whitepaper of neem vrijblijvend contact met ons op.