Er zijn een aantal fundamentele verschillen wanneer je kijkt naar de B2B en de B2C markt. Waar het bij B2B toch vaak om relatie en vertegenwoordigers draait, bestaat deze relatie vrijwel niet in de B2C markt. Het is dus belangrijk dat je je productinformatie en commercie daarop instelt. Zodat, zelfs zonder de contactmomenten, de producten aantrekkelijk zijn en verkopen.
Daarnaast hebben retailers hele andere eisen dan consumenten. Zo zullen ze vaak producten in grotere hoeveelheden afnemen mét een gepersonaliseerde prijs, terwijl consumenten vaak één product zullen kopen, tegen een door jou vastgestelde prijs. Door deze prijs concurreer je soms direct met je eigen retailers. In de blog van volgende week gaan we er dieper op in hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
Je personeel en processen zijn erop ingericht om de B2B-klanten zo goed mogelijk te bedienen. Grote hoeveelheden producten worden iedere dag verkocht, verwerkt en verstuurd. Maar, hoe werken deze processen als het om één product gaat? Zijn jouw processen erop ingesteld om kleine hoeveelheden te verwerken en versturen?
Starten met verkopen op de B2C markt gaat een effect hebben op alle afdelingen. Het is van belang om de gevolgen goed te begrijpen en je personeel hierin mee te nemen.
Is je marketingteam in staat om content te creëren voor de B2C markt?
Is je magazijn erop ingericht om grote hoeveelheden naar retailers te sturen én om een individueel product naar een consument te sturen?
Moeten de logistieke processen aangepast worden? Of is het handig om de logistiek uit te besteden aan de marketplaces via Fulfilment bij Marketplaces? Zoals logistiek via bol.com of Fulfilment by Amazon.
Kan je financiële administratie de stroom van vele losse orders, facturen en retouren aan?
Waar kunnen consumenten terecht bij vragen of problemen?
Staar je ook niet blind op je huidige processen en organisatiestructuur. Soms kan het helpen om de B2B- en B2C-markt organisatorisch van elkaar los te trekken zoals EXIT Toys dat heeft gedaan.
Er komt veel kijken wanneer je als merkeigenaar of fabrikant wilt starten met het verkopen op marketplaces. Wij raden dan ook af om het ‘gewoon als test’ te proberen. Daarvoor komt er gewoonweg te veel bij kijken. Daarnaast wordt een slechte levering of klantenservice gestraft. Door slechte reviews en/of doordat de marketplace je producten minder laat zien. Dit heeft uiteraard weer impact op je resultaten. Neem deze stap dus ook pas als je zeker weet dat je logistieke en administratieve processen het aankunnen.
In de blog van volgende week nemen bespreken we de unieke rol van merkeigenaren op marketplaces en hoe jouw retailers daar een voordeel uit halen.
Wil je objectief advies over de stap naar verkopen op marketplaces of wil je meer inzicht in jouw potentieel? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.