Vendiro heeft meerdere bedrijven ondersteund in deze transitie, zoals EXIT Toys en Dorel Juvenile. In deze blogseries nemen we je mee in de mogelijkheden, strategieën en successen van verkopen op marketplaces als een fabrikant of merkeigenaar. Vandaag: De veranderende rolverdelingen in het e-commercelandschap.  

Het e-commercelandschap van nu 

Dat het e-commercelandschap in de laatste drie jaar is veranderd, mag geen verrassing zijn. Tijdens de coronacrisis en lockdowns in 2020 en 2021, was er een explosieve groei te merken in de markt. Bij het terugkeren naar de normale (of nieuwe) werkelijkheid, stagneerde de groei in 2022. Gedurende de lockdowns kwam de digitalisering van fysieke merken in een stroomversnelling. Met gestroomlijnde webshops, snellere leveringstijden én eigen marketplaces.  

Bekende merken met een andere rol 

Merken die al jaren het vertrouwde gezicht van iedere Nederlandse winkelstraat of woonboulevard zijn, hebben in de afgelopen jaren hun eigen marketplaces opgezet. Namen als Leen Bakker, Blokker, Douglas en Decathlon hebben hun webshops opengesteld voor externe verkopers.  

Bijna iedere marketplace verkoopt ook eigen producten op het platform. Doordat ze op deze manier gestart zijn, of doordat ze een eigen label hebben opgezet. Zoals Amazon met Amazon Basics en andere eigen productlijnen.  

Nieuwe rolverdeling 

De shift van bekende merken naar marketplaces verandert niet alleen het e-commercelandschap, maar ook de traditionele rolverdeling is veranderd. Een marketplace kan een merk worden en een fabrikant kan een retailer worden.  

Door deze veranderende rollen en groeiende consumentenmarkt, is dit het ideale moment om als merkeigenaar of producent actief te gaan verkopen op marketplaces. Je wilt de boot ten slotte niet missen.  

Denk na, focus en maak een plan 

Zorg er alleen voor dat je niet te overhaast aan deze transitie begint. Wat betreft strategie, logistiek en relatie met je retailers, is er veel om over na te denken en voor te bereiden. Zelfs als je uiteindelijk besluit om je op de huidige B2B activiteiten te blijven focussen.   


In de blog van volgende week nemen we je mee in hoe je je organisatie voorbereidt op deze stap en welke strategische keuzes er gemaakt moeten worden.

Wil je objectief advies over de stap naar verkopen op marketplaces of wil je meer inzicht in jouw potentieel? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan. 

Terug naar het artikel overzicht