Advertising strategieën die je altijd kan gebruiken

Zodra je begint met verkopen op marketplaces begint het spelletje pas echt. Je producten staan online en zijn klaar om verkocht te worden. Maar hoe zorg je nou dat je goed gevonden wordt tussen alle producten die al worden aangeboden op Amazon? Om je alvast op weg te helpen, hebben wij twee advertising strategieën uitgewerkt die iedere seller kan gebruiken.

Brand Protection strategie

Je steekt veel tijd en moeite in jouw Amazon listings, dan wil je voorkomen dat andere sellers proberen traffic van jouw product detail page te ‘stelen’. Dit kan je doen door gebruik te maken van een ‘brand protection’ campagne. Met deze campagne strategie target je jouw eigen ASINs door middel van een manual sponsored product campagne. In deze campagne voeg je al jouw producten toe als search term, maar ook als target ASIN. Vervolgens stel je een ‘fixed bid’ in om te voorkomen dat Amazon gaat bepalen of jouw producten wel of niet getoond worden. Heb je als merk meerdere categorieën waarin je verkoopt? Dan zou je er nog voor kunnen kiezen om meerdere campagnes aan te maken en relevante categorieën te segmenteren. Op deze manier zorg je ervoor dat de producten die getoond worden ook daadwerkelijk relevant zijn voor de consument en voorkom je dat je een hoge ACoS (advertentiekosten per verkocht artikel) krijgt.


Door gebruik te maken van een brand protection campagne voorkom je dat concurrenten adverteren op jouw producten. Je investeert veel tijd en resources in de optimalisatie van je listings. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat andere verkopers de vruchten hiervan plukken.

Low bid campagne

Deze eenvoudige automatische campagne zorgt ervoor dat je interessante nieuwe keywords kan ontdekken tegen een gunstige cost-per-click. Het principe is heel eenvoudig, je maakt één campagne aan waarin je alle producten uit je assortiment toevoegt. Vervolgens stel je een lage bid in, ergens tussen de vijf en 10 cent, als het maar lager is dan wat gangbaar is binnen jouw categorie. Als biedstrategie kies je voor ‘Dynamic bidding, up and down’, dit zorgt ervoor dat Amazon jouw bod kan verhogen op het moment dat het algoritme de kans op conversie groot acht, of juist verlagen als het algoritme verwacht dat er een kleine kans is dat jouw product converteert. Gemiddeld ligt de ACoS voor deze campagne ergens tussen de 3% en 10%.


Deze campagne zorgt ervoor dat ook op het moment dat jouw reguliere campagnes geen budget meer hebben, ze toch worden opgevangen door deze campagne. Daarnaast bied je hiermee op keywords die een erg lage CPC hebben, maar wel kunnen converteren. Hierdoor kan je relatief goedkoop wat extra sales genereren.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Brandsom.

Terug naar het artikel overzicht