Het gemak en de snelheid waarmee pakketjes binnen Nederland verstuurd en ontvangen worden, komt met een groot nadeel: veel retouren. Gemiddeld liggen de retouren rond de 15%, hoger dan het Europees gemiddelde (bron). In de modebranche ligt dit percentage zelfs rond 50%.
Dit is het gedrag van de Nederlandse consument, maar het kost jouw bedrijf geld. Gemiddeld € 12,50 om precies te zijn (bron).
Voor jouw marge is het belangrijk om goed zicht te hebben op jouw retouren én de redenen dat de producten worden teruggestuurd. Komt het puur door het gedrag van de consument of valt de kleding misschien klein, of is de kleur anders dan op de foto? Wanneer je deze informatie hebt, kun je je informatievoorziening optimaliseren, de retouren inprijzen en zo je marge verhogen.
In Nederland zijn we gewend om een pakketje snel binnen te krijgen. “Morgen nog in huis” is populair en wordt beloond door marketplaces (zoals bol.com).
Als online verkoper kun je niet om verzendkosten heen. Maar je kunt hier wel slim mee omgaan. Wees heel bewust van wat het kost om een product te verpakken en te verzenden. Wanneer je deze informatie hebt, kunt je je prijzen aanpassen. Zo kun je producten die goedkoper zijn om te verzenden lager prijzen. Zo kun je je verzendkosten optimaliseren voor marge en omzet.
Een manier om verzendkosten te optimaliseren, is het bundelen van producten. Wanneer je producten met een lage marge verkoopt, dan zijn de verzendkosten per product relatief hoog. Wanneer je de producten bundelt, is het verzenden relatief minder duur en zo verhoog je je marge.
Een andere manier is om consumenten volumekorting te bieden (zoals op bol.com). Wanneer klanten meerdere items in één keer besteld, krijgen ze een korting. Dit levert jou meer omzet op, terwijl de verzendkosten lager zijn.
In het verlengde van het optimaliseren van de verzendkosten, kun je ook overwegen om het fulfilment uit te besteden aan de marketplaces. Marketplaces zoals bol.com, Amazon, Cdiscount en Zalando bieden dit aan hun verkopers aan.
Je kunt een gedeelte van je voorraad bij hen neerleggen en zij nemen het fulfilment van je over. Door de grote hoeveelheid verzendingen, kunnen zij vaak voordelige verzendkosten hanteren. Er zitten een aantal voor- en nadelen aan Fulfilment by Marketplaces. Verzendkosten zijn dus lager en je hebt meer ruimte in je eigen opslag. Daarentegen heb je ook minder zicht op je voorraad en betaal je soms hoge opslagkosten voor producten die lang blijven liggen.
Dus voordat je het fulfilment uit handen geeft, kijk goed naar de voor- en nadelen, zodat je een keuze maakt die ook op de lange termijn goed bij jouw past. Wil je meer over Fulfilment by Marketplaces weten? Download onze whitepaper hier.
Marketplaces als bol.com en Amazon, maken gebruik van het koopblok (of Buy Box). Dit is de plek waar producten het beste converteren. Wanneer meerdere verkopers hetzelfde product aanbieden, wordt de verkoper met het beste aanbod geselecteerd voor het koopblok. Het beste aanbod bestaat uit de beste levertijden, service en prijs. Vaak wordt de fout gemaakt dat de beste prijs, de laagste prijs zou zijn. Dit is niet waar. Het is de meest logische prijs die het beste bij de huidige en historische prijzen in de markt past, hierbij wordt rekening gehouden met verzendkosten.
Het zorgen voor een optimale prijs voor het koopblok, is dus heel goed voor je marge. Je verkoopt meer en niet altijd tegen de laagste prijs. Nu kun je ervoor kiezen om iemand in te huren die iedere dag het internet afzoekt naar de beste prijs. Of je kunt het optimaliseren van prijzen overlaten aan een automatische repricer. Lees meer over de rol van repricers in onze whitepaper.
Investeren en experimenteren kan spannend zijn in moeilijkere tijden. Toch kan dit een betere marge en omzet opleveren. De e-commerce markt is de afgelopen jaren veranderd en je ziet dat steeds meer bekende merken en merkeigenaren, een marketplace beginnen. Ze openen hun webshop voor online verkopers. We zien daarin een stijging in niche marketplaces. Dit zijn marketplaces die zich richten op een specifieke doelgroep of productcategorie. Niche marketplaces leveren over het algemeen minder volume, maar ook minder concurrentie op.
Nu is het niet ons advies om gewoon ieder kanaal aan te sluiten. Neem de voorwaarden, doelgroepen en het productaanbod goed door en bekijk wat de kansen voor jou zijn.
Het aansluiten van nieuwe verkoopkanalen kan veel handmatig werk opleveren. Door gebruik te maken van marketplace integratiesoftware, wordt veel werk uit handen genomen. Zo kun je je productinformatie en -afbeeldingen gemakkelijk naar andere marketplaces pushen. Dat scheelt je veel manuren en dus marge.
Ook in het aanbod van integratiesoftware is in de laatste jaren veel veranderd. Wat belangrijk is in de relatie tussen een integrator en online verkoper, is dat de integrator meedenkt met jouw groei. Dat er samen gekeken wordt naar jouw kansen en potentie en acties bepaald worden.
Bij Vendiro is dit een gewone manier van werken. Wij verzorgen niet alleen high end software, maar ook strategisch advies waar jij je bedrijf op kunt bouwen. Wij groeien alleen wanneer jij groeit. Dus laten we samen van jouw uitdagingen, kansen maken.