In de laatste paar jaar zagen we steeds vaker dat merkeigenaren en retailers hun webshop openzetten voor externe verkopers. Het zijn marketplaces geworden.
Zo proberen deze winkels te concurreren met de pure play marketplaces en breiden ze hun geografische bereik uit.
Dit blijkt een succesvolle stap voor deze merken. Zo zijn retailers als Decathlon, Fnac en Leroy Merlin dominant in hun branche. Mensen hebben een verbinding met het fysieke merk en lijken de webshops ook goed te vinden. De verwachting is dan ook dat deze trend zich in 2023 verder zal voortzetten.
Mensen zijn bekend met het gemak van online shoppen in hun privéleven. Dat gemak willen ze graag doorvoeren in hun professionele leven. Hier zijn ruim 300 Europese B2B Marketplaces het antwoord op. Zij verzorgen een one-stop-shop ervaring voor alles wat een ondernemer nodig kan hebben. In welke branche dan ook.
Bestaande B2C marketplaces richten zich ook steeds meer op de B2B klant. Met name kleine ondernemers kunnen bij deze marketplaces terecht voor hun zakelijke aankopen. Het gemak dat geboden wordt is bijvoorbeeld kopen op rekening of zonder BTW.
Het voordeel voor online verkopers is dat B2B marketplaces het gemakkelijker maakt om uit te breiden naar het B2B segment. Je kunt gebruik maken van bestaande processen en klantenbestanden.
Een nadeel van verkopen op B2B marketplaces, is dat het niet voor ieder product geschikt is. Wanneer je technisch complexere artikelen aanbiedt of in grotere hoeveelheden, kom je toch vaak in een offertetraject terecht. Iets wat niet goed mogelijk is op marketplaces.
Daarnaast kan er een grotere concurrentie is. Met name op prijs en verzendkosten.
Met de komst van social commerce en de opkomst van shortform video, heeft Home Shopping een nieuw gezicht gekregen. Al sinds de jaren ’70 is het mogelijk om via de televisie of radio, producten te kopen. Een segment waarin een product wordt aangeprezen in een video, waarna je het kunt kopen.
Dit heeft zich nu verplaatst naar platformen als TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts.
Mensen zien de producten en services in video’s en kunnen direct tot aankoop overgaan. Net als vroeger, maar dan met een online wallet en zonder de vervelende presentator.
Technologie is natuurlijk wat het bestaan en de opkomst van e-commerce en marketplaces mogelijk heeft gemaakt. En dit zal ook altijd zo blijven. De komende tijd kunnen we ontwikkelingen verwachten op het gebied van gemak en vindbaarheid. Maar ook spannende innovaties zoals Augmented reality en Virtual Reality. Daardoor worden de producten op online verkoopkanalen nog dichter bij de consument gebracht. In sommige branches wordt hier al gebruik van gemaakt. Zo kun je bij verschillende opticiens je bril al digitaal uitproberen en kun je bij sommige architectenbureaus met een VR bril door je ongebouwde huis lopen.
Ook zie je hier dat marketplaces sneller innoveren dan retailers. Door hun bereik en omvang, is het voor marketplaces mogelijk om meer te investeren in technologische innovaties. En bouwen daardoor een voorsprong op.
Wij zijn al sinds 2013 expert op het gebied van marketplaces. Als we terugkijken naar de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar, dan kunnen we met zekerheid zeggen dat er veel is veranderd. En dat er waarschijnlijk nog veel zal gaan veranderen. Welke trends verheug jij je het meest op?
Wil je inzicht op welke platformen jij de meeste potentie hebt? Start 2023 dan met de Marketplace Potential Scan.
Social Media Marketplaces
Social Commerce is in de laatste jaren ook sterk gegroeid in populariteit. Mensen gebruiken social media om inspiratie op te doen. Tijdens hun gebruik en zoektocht, zien ze gesponsorde producten die ze direct via het social media profiel van het merk kunnen kopen. De customer journey van inspiratie naar mogelijkheid tot aankoop, is daardoor verkort.
Ook in 2023 zal deze trend zich verder voortzetten. Zo optimaliseert Meta de mogelijkheden om te verkopen op Facebook en Instagram, werkt TikTok samen met Shopify om winkels te openen en positioneert Google zich als dé plek zijn waar kopers en verkopers elkaar vinden.
Dat deze trends niet overal werken, is te zien aan het feit dat Buy on Google in Frankrijk al is stopgezet.