Drempelbedrag

Het drempelbedrag verschilt in de huidige situatie van land tot land. Het is administratief een flinke rompslomp om deze drempels in de gaten te houden en je moet lokaal aangifte doen boven de drempel, met een aparte btw-registratie. De drempelbedragen zijn ook zeer uiteenlopend: bijvoorbeeld voor Duitsland is dat maar liefst €100.000, voor België €35.000 per jaar. Dat drempelbedrag per land gaat verdwijnen. Vanaf 1 juli geldt er één drempelbedrag voor de hele EU (bij elkaar opgeteld) van €10.000. Verkoop jij in totaal meer dan €10.000 per jaar in andere EU-landen, dan is dit voor jou relevant. Je zult waarschijnlijk eerder in het jaar het drempelbedrag gaan bereiken dan je gewend bent.


Alleen als je onder de €10.000 totaal verkoopt in een jaar, het transport begint in Nederland en alleen in Nederland gevestigd bent, blijf je Nederlandse btw-aangifte doen. Dit is dus alleen van toepassing voor de kleine ondernemer. Je mág onder de drempel ook al lokaal aangifte doen wanneer je hier toestemming voor hebt, dit kun je aanvragen bij de Belastingdienst. 

Eén loket

Je doet vanaf 1 juli nog steeds per land btw-aangifte elk met eigen btw-tarief, maar dit kan voortaan bij één loket, het OSS, in plaats van afzonderlijk in elk land lokaal. Deze aangifte kun je bij de Nederlandse Belastingdienst doen. Je kunt je aanmelden voor de “Unieregeling” en hebt daardoor geen afzonderlijke btw-registraties in elk land nodig. Administratief zal je dit naar verwachting dus een hele hoop werk en tijd besparen. Als je hier geen gebruik van wilt maken, blijf je lokaal btw-aangifte doen zoals je al deed. Wil je meer weten over deze regeling en hoe dit loket eruit ziet? Check dan dit webinar van de Belastingdienst vanaf 1:06:47.

Marketplaces

Een andere opvallende wijziging, is dat in sommige gevallen platformen verantwoordelijk worden voor de btw-afdracht. Een marketplace is zo’n platform. Volgens de KvK is dit alleen in het geval dat het platform (dus de marketplace) een actieve rol speelt: dit is als zij meer doen dan alleen digitaal vraag en aanbod bij elkaar brengen. Een voorbeeld van een actieve rol is het faciliteren van bestellingen en betalingen. Dit is enkel van toepassing als de verkoper buiten de EU gevestigd is, of de goederen van buiten de EU direct naar de consument verzonden worden. Als jij goederen vanuit de EU hebt ingevoerd en daarna naar de consument verzend, gaat dit niet op. Onze verwachting is dat meer marketplaces aan sellers zullen gaan vragen om btw-facturen te uploaden na de transactie.

Voorbereiden op 1 juli

Gebaseerd op onze gesprekken met anderen, verwachten wij dat sommige verkopers hun ERP-systemen en zaken als administratie en facturering wat moeten aanpassen. Het kan absoluut geen kwaad om vooraf in kaart te brengen in welk land je hoeveel omzet maakt momenteel en wat het verlaagde drempelbedrag voor effect zal hebben op je totale btw-afdracht. Vergeet niet dat jij als verkopende partij verplicht bent om elke klant van een btw-factuur te voorzien. De Belastingdienst geeft in dit webinar aan dat het belangrijk is om voor 1 juli de keuze te gaan maken: ga je per land lokaal aangifte doen, of ga je gebruikmaken van de Unieregeling. Per 1 juli wijzigen ook een aantal regels rondom invoer-btw en douaneregelingen, wij raden je aan om deze onder de loep te nemen indien jouw goederen van buiten de EU komen.


Wij geven geen fiscaal advies, noch hebben wij hier de juiste expertise voor. Wij hebben in dit artikel geprobeerd om de meest relevante informatie op te sommen en spreken verwachtingen uit die naar aanleiding van onze gesprekken met partners naar voren zijn gekomen. Voor gedetailleerde informatie raden wij de volgende bronnen aan:

Terug naar het artikel overzicht